Med AI mod en spændende fremtid

AI har eksisteret i vores fantasier længe. Drømmen om en automatiseret verden, der redefinerer grænserne for, hvad der er muligt, har drevet vores fremtidsvision og skabt en utrættelig nysgerrighed. Men hvor tæt er vi på et paradigmeskifte inden for arbejdslivet?

Det bliver talt om i skolegården, på bestyrelseslokalerne og på pensionistmøder. AI-værktøj efter AI-værktøj er blevet lanceret i et hurtigt tempo, og på kun to måneder nåede OpenAIs chatbot ChatGPT 100 millioner brugere. Det markerer den hurtigst voksende brugerbase i internettets historie til dato. Til sammenligning tog det ni måneder for appen Tiktok at nå det samme antal brugere.

Entusiasme for kunstig intelligens har været i bølger siden 1950'erne.

Forventningerne har set anderledes ud, men målet med at formulere menneskelige evner i algoritmer var længe svært for datidens små computere at realisere.

Sverker Janson er leder af Center for Anvendt AI ved forskningsinstituttet Rise. Han koordinerer og leder udviklingen af ​​kunstig intelligens på flere forskellige områder i Sverige – fra landbrug til telekommunikation og energi – med den opgave at hjælpe virksomheder og myndigheder med at forstå teknologien, og hvordan den kan bruges. Han har fulgt AI's accelerationsevner.

- Langsomt men sikkert, lidt efter 2000'erne, er maskinlæring begyndt at udvikle sig og omkring 2012 blev verden overrasket over, at en AI kunne fortælle, hvad der ses på et billede. Det synes vi allerede er ret banalt i dag, siger Sverker Janson.

Med udgivelsen af ​​blandt andet ChatGPT og billedgeneratoren Midjourney i 2022 – begge eksempler på generativ AI, der har evnen til at skabe nyt indhold baseret på den information, de er blevet trænet i – steg tilgængeligheden af ​​AI-værktøjer og gjorde det muligt for bl.a. den almindelige mand til at bruge tjenesterne. Det var lanceringen af ​​disse værktøjer, der tændte gnisten til den AI-eksplosion, vi nu ser. I starten af ​​2022 udgav virksomheden Meta sin version af en AI-model som open source, hvilket betyder, at den frit kan bruges til for eksempel at blive implementeret i apps eller anden software.

"Lige præcis denne type chatbot, såsom ChatGPT, vil meget snart blive noget, som vi synes er helt oplagt i vores arbejde."

- Der er ingen tvivl om, at ChatGPT har udløst enorm kraft og kreativitet. Vi vil sandsynligvis se en eksplosion af nye tjenester baseret på de tilsvarende ChatGPT-funktioner. For nylig har open source gjort det muligt for alle i verden at bygge dem ind i applikationer, siger Sverker Janson.

Store aktører i tech-industrien har længe fulgt udviklingen på AI-området. At kapløbet er i fuld gang mellem blandt andet Google og Microsoft bliver tydeligt set i lyset af de enorme pengesummer, der hældes ind i forskellige projekter. I begyndelsen af ​​2023 investerede Microsoft hele 10 milliarder dollars i OpenAI.

- Det er ikke cat shit, og Microsoft er bare en af ​​mange virksomheder, der indser, hvor enormt forstyrrende det her er, siger Sverker Janson.
Selvom AI længe har været brugt inden for forskellige områder såsom sundhedsvæsenet og den finansielle sektor, er det først nu, at teknologien bevæger sig fra mystisk til et fælles værktøj for flere mennesker. Men præcis, hvordan vi vil interagere med en AI på arbejdspladsen, er endnu uvist.

- Netop denne type chatbot, som ChatGPT, bliver meget hurtigt noget, som vi synes er helt oplagt i vores arbejde. Al den AI, der hidtil har været brugt i arbejdslivet, har været af en mere begrænset art. Fx i dataanalyse, hvor der er søgt efter afvigelser i datastrømme. Grundlæggende er det de samme teknologier, men efterhånden som de er blevet trænet på flere og rigere data, er de blevet i stand til meget mere.

Svaret på, hvor generativ AI vil blive anvendt i arbejdslivet, er ikke langt væk, mener Sverker Janson.

- Den eneste nuværende begrænsning for fremskridt er tilgængeligheden af ​​en pålidelig pendant til ChatGPT, der kan bruges i mere følsomme sammenhænge med fortrolige data i en organisation. Men det kommer med garanti i den nærmeste fremtid.

Det er svært at forudsige, hvordan AI vil påvirke os i fremtiden, men det er sandsynligt, at mange dele af samfundet vil blive stillet over for store udfordringer. Som med enhver ny teknologi skal der formuleres moralske og etiske retningslinjer, men det skal lovgivningen også. Nogle eksperter mener, at det ville være bedst at sætte AI i bero på grund af den hurtige udvikling.

- OpenAI og andre aktører har lagt et enormt arbejde i at begrænse ChatGPT i at fortælle for eksempel, hvordan man bygger en bombe. Desinformation har længe været et stort problem og kan produceres i stor skala ved hjælp af AI-modeller. Risikoen for at støde på en smart automatiseret internettrold vil være der.

Der er ingen tvivl om, at AI er noget, vi bliver nødt til at lære at bruge på daglig basis. Sverker Janson sammenligner udviklingen med computernes indtog på arbejdspladsen.

- Det lyder måske lidt mørkt, men teknologien går videre. Hvis du nægtede at bruge computere, da de begyndte at dukke op på arbejdet, blev du erstattet af dem, der var parate til at lære at bruge dem. Virksomheder, der ikke udnytter AI's muligheder, vil blive erstattet.

Drømmen om kunstig intelligens er ved at blive til virkelighed, med massive investeringer fra virksomheder og på trods af etiske spørgsmålstegn, der dukker op undervejs, går verden en spændende fremtid i møde. Sverker Janson tror ikke på, at vi som mennesker helt vil miste vores rolle i arbejdslivet vil ske ret hurtigt. Menneskelig kreativitet og dømmekraft er vigtige dimensioner for at kunne forfine det, der produceres af AI.

- I meget lang tid vil der være et vigtigt sted for mennesker at samarbejde og lægge sidste hånd på, hvad AI’en genererer, siger Sverker Janson.

 

Sverker Janson er leder af Center for Anvendt AI ved forskningsinstituttet Rise, hvis opgave blandt andet er at hjælpe myndigheder med at forstå AI-teknologi, og hvordan den skal bruges.

 

Fakta:

Generativ AI

Et af de mest populære udtryk inden for kunstig intelligens lige nu er generativ AI. Det generative refererer til data eller indhold skabt gennem maskinlæring baseret på en brugers input, dvs. tekst eller billede produceret af AI. Open AI's ChatGPT og Google's Bard er eksempler på generativ AI.

Automatisering

Beskrivelsen af ​​menneskeligt arbejde, der erstattes eller assisteres af maskiner såsom robotter eller computere. Når det kommer til AI, forventes automatisering at tage fart. Dette kan omfatte skrivning af nyhedsartikler eller programmering af software, der helt eller delvist udføres af AI.

LLM'er

(Store sprogmodeller)

Grunden til, at en AI på ingen tid kan skrive en fiktiv Seinfeld-episode baseret på plottet af Umberto Ecos klassiker The Name of the Rose, staves LLMs. Det handler om store sprogmodeller, som AI’en trænes på gennem mængder af information på internettet. På denne måde kan en AI lære at gengive menneskelig skrift ved at lære mønstre i tekster.

Open source

Kildekoder er byggesten i den digitale infrastruktur. Med åben kildekode eller åben software – open source – menes software, der er tilgængeligt for alle at bruge. Det kan læses, ændres og omfordeles.

Kilde: Rise.se