Øresundsbroen og Coor
Få et indblik i, hvordan Coor og Øresundsbroen har etableret et moderne og innovativt partnerskab til at levere og drive vedligeholdelse i topklasse.

Få et indblik i, hvordan Coor og Øresundsbroen har etableret et moderne og innovativt partnerskab til at levere og drive vedligeholdelse i topklasse.
Øresundsbroen er en fantastisk ingeniørpræstation, der forbinder Sverige og Danmark og fungerer som en vital forbindelse for millioner af mennesker og virksomheder. Broen er designet til at holde i 200 år og kræver vedligeholdelse i verdensklasse for at sikre dens sikkerhed, funktionalitet og bæredygtighed.
Øresundsbroen, består af en bro, en kunstig ø og en tunnel, med en samlet længde på 16 kilometer. Den blev færdiggjort i år 2000 og omfatter både vej- og togtrafik. Omkring syv millioner køretøjer benytter forbindelsen hvert år, hvoraf cirka 90 procent er personbiler.
Forbindelsen ejes af Øresundsbrokonsortiet, som er ansvarlig for drift og vedligeholdelse. Konsortiet ejes ligeligt af den danske og svenske stat.
– Øresundsbroen skal holde i 200 år. Det værste, der kan ske, er, at vi ikke er rationelle i vores vedligeholdelsesarbejde. Det stiller krav til vores leverandør – vi ønsker, at vedligeholdelsen skal være så rationel og effektiv, at behovet for vedligeholdelse ikke stiger med forbindelsens alder, siger Bengt Hergart, anlægsdirektør på Øresundsbroen.
Siden 1. maj 2022 har Coor været ansvarlig for den tekniske vedligeholdelse af vejforbindelsen på Øresundsbroen. Det omfatter eksempelvis overvågningssystemer, ventilatorer, skilte, vejbomme og belysning – i alt 40.000 inventarer, hvoraf Coor har ansvaret for godt halvdelen. I samarbejde med Øresundsbrokonsortiet udvikler Coor en databaseret vedligeholdelsesstrategi.
– Ud af vores 40.000 inventarer ønsker vi, at 10.000 skal være databaserede i 2025. I dag drejer det sig om 4.250, og langt de fleste er blevet databaserede takket være Coor, fortæller Bengt Hergart.
Den nuværende aftale med Øresundsbroen trådte i kraft den 1. maj 2022 og omfatter det tekniske vedligehold af den 16 kilometer lange forbindelse. Aftalen dækker hele det tekniske vedligehold, herunder overvågningssystemer, skilte, vejbomme, belysning og flugtveje. Dog omfatter aftalen ikke stål, beton eller jernbaneforbindelsen.
Coor har også ansvaret for opdateringen af en omfattende database med 23.000 inventarer. Tolv Coor-medarbejdere – primært industriteknikere, elektrikere og VVS-teknikere – arbejder med vedligeholdelsen af Øresundsbroen.
Datadrevet vedligehold betyder, at vedligeholdelsen er behovsstyret i stedet for frekvensstyret. I stedet for at udføre vedligehold baseret på en kalender, signalerer sensorer langs forbindelsen, når en indsats er nødvendig.
– Fjernovervågning og kun at gribe ind, når det virkelig er nødvendigt, er mere effektivt end at udføre vedligehold en gang om måneden, siger Bengt Hergart.
Et rationelt vedligehold indebærer også analytisk fejlfinding. I stedet for blot at reparere en fejl kræves en analyse af, hvorfor fejlen opstod, og hvordan nye fejl kan forebygges.
Et grundlæggende krav fra Øresundsbrokonsortiet er en konstant udvikling af vedligeholdelsesarbejdet, uden at forbindelsens tilgængelighed reduceres eller sikkerheden forringes. Datadrevet vedligehold er ét eksempel på udvikling, mens nye metoder til praktisk udførelse af vedligehold er et andet.
– Det er ikke svært at finde en partner, der kan udføre vedligehold, men vi ønskede at finde en, der også har vilje og evne til udvikling, siger Bengt Hergart.
Og det er her, Coor kommer ind i billedet. Sammen har Øresundsbrokonsortiet og Coor indgået en partnerskabsaftale, der fokuserer på udvikling – men også på fælles gevinst. Bengt Hergart fortæller, at fire principper er centrale i samarbejdet: rimelighed og gensidighed, loyalitet, selvstændighed og ligestilling samt ærlighed og transparens.
– Vi detaljerer ikke arbejdet ned til mindste punkt, men har tillid til hinanden i arbejdet mod fælles mål.
Kort sagt er betalingsmodellen baseret på et fælles budget, hvor Coor i bytte for en lav timepris er garanteret et minimumsoverskud, som kan blive større, hvis de fælles mål opnås. Derudover deles overskuddet, hvis budgettet underskrides.
– Der er fuld transparens omkring vores omkostninger. Hvis vi gør vores arbejde og leverer kvalitet, får vi en margin. Aftalen betyder, at vi planlægger vedligehold, kvalitetssikrer og udvikler i fællesskab. Og det gør, at vi kan tænke langsigtet og turde investere, siger Erik Bustad, kontraktchef hos Coor.
Bengt Hergart mener, at partnerskabsaftalen har fremhævet Coors bedste kompetencer.
– Vi har vist, at vi tænker langsigtet, er udviklingsorienterede og vægter samarbejde højt. Coor har på sin side vist, at virksomheden har den nødvendige ekspertise til at drive udviklingen. Sammen har vi skabt et godt og udviklingsorienteret samarbejdsklima. Det fungerer rigtig godt, siger han.
– Broen er designet til at holde i 200 år, og det skal vi bidrage til. Vi arbejder målrettet for en fremtidssikret og bæredygtig leverance, siger Erik Bustad.
I dette webinar får du mere information om, hvordan Coor og Øresundsbroen har etableret et partnerskab for at levere vedligeholdelse i verdensklasse ved hjælp af en datadrevet metode baseret på ISO 5500-standarderne for aktivforvaltning. Vi dykker ned i arbejdet med strukturerede metoder til risikostyring, ydeevne og hvordan digital vedligeholdelse gør en forskel over tid.
Du får også indsigt i dette unikke partnerskab, og hvordan det fremmer tillid, samarbejde og værdiskabelse.